Onko Rädyn päätös Sokevan loppu?

Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä, että Ministeri Laura Räty kertoi julkisuuteen 5.2.2015, että Sosiaali- ja terveysministeriö pienentää Sokevan avustuksia mitä he ovat saaneet RAY:ltä. Mielestäni tällainen käytäntö on kohtuutonta ja tässä ei kunnioiteta näkövammaisia yhtään. Jotenkin tuntuu että tässä maailmassa vaan ihmiset eivät ole samanarvoisia vaikka jokainen meistä on samalla viivalla näin ainakin pitäisi olla? Mutta tässä meidän Suomessa näkyy yhä selvemmin erot eri yhteiskuntaluokissa.

Näillä avustuksilla mitä Sokeva on saanut RAY:ltä niin on lähinnä koulutettu uusia ja jo alalla olevia näkövammaisia käsityöläisiä. Heille on hankittu ja myyty raaka-aineita sekä viimeistelty, markkinoitu, myyty ja välitetty valmiita tuotteita eteenpäin. Avustus on ollut pääasiallinen tulonlähde. Nyt olen keskustellut erään näkövammaisen ystävän kanssa ja hän on todella pahoillaaan, että tämä avustus loppuu ja hänen mukaansa Sokeva käsityö myy kaikki varastossa olevan materiaalin omakustannushinnalla, siten että tilaaja maksaa kuljetusmaksut. Hänen mukaansa tämä on noille käsitöille loppu koska kuljetuskustannukset nousevat. Ja ihmiset eivät enää osta käsitöitä samalla tavalla kuin ennen. Hinnat ovat ystävän mukaan tässä se este jo nyt kun kuljetuskustannukset ovat nousset mahdottomiksi. 

Mielestäni tällaisen toiminnan on ehdottomasti jatkuttava, sillä tällä on varmasti jo etua siihen että näkövammainen ei ihan syrjäydy tästä maailmasta. Jotenkin tuntuu että täällä Suomessa vasta sitten aletaan miettimään asioita kun jotkut alkaa syrjäytymään… Tässä voi olla monelle näkövammaiselle se mahdollisuus ja he ovat tunteneet itsensä tärkeikis ja ennnen kaikkea he ovat saaneet tästä pientä tuloa. Monet näkövammaiset saavat pientä eläkettä niin eikö siihen olisi pieni lisätulo tervetullut? 

Mutta kumminkin RAY:n tuotoista jää jakamatta 35 100 000 euroa eli minne nämä rahat sitten menee? Olen ymmärtäny, että nämä rahat menisi hyvään tarkoitukseem, mutta taitaa olla tämäkin ihan turha luulo?

http://demokraatti.fi/rayn-tuotoista-35-100-000-euroa-jaa-jakamatta/

Mielestäni tätä Sokevan toimintaa ei saa lopettaa koska tämä on monelle näkövammaiselle henkireikä. Laitan vielä tuon linkin missä voi käydä adressin allekirjoittamassa. Minä allekirjoitin jo kun sain kuulla tästä adressista ystävältä.

http://www.adressit.com/sokeva_sailytettava

MarkoLuomala
Kristillisdemokraatit Jyväskylä

Politiikassa mukana oleva ja perheenisä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu